Ir al contenido principal

LA PLAÇA DE LA VERGE I LES 3 PORTES DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA.

PLAÇA DE LA VERGE.


És una plaça de la ciutat espanyola Valenciana. Situada en el centre de la ciutat, i és heredada del antic foro de Valentia romana, és a dir, de la València antiga. En el seu alrededor es troben tres edificis:
    • La catedral de Santa María
    • La Basílica de la Verge dels Desemparats
    • El Palau de la Generalitat
Aquesta plaça es troba en el districte de la “ciutat vella” en el barri de ‘La Seu’. La plaça té una forma irregular. És peatonal. Està limitada, a l’est, per la Basílica de la Verge dels Desamparats; a l’oest, per els jardins del Palau de la Generalitat; al nord per uns edificis; i al sud per la Catedral i la Casa Vestuari, es un lloc de reunions que utilitzen els membres del Tribunal de les Aigües. 
L’origen de la plaça es remonta al foro de l’època romana, situat en la confluència de les dos grans vies de la ciutat, el “cardo” fa referència al carrer Sant Vicent Màrtir actual i amb el’ decomano’, corresponent al carrer de Cavallers. 
En  aquesta plaça es realitzen diferents actes com per exemple
  • Reunió del Tribunal de les Aigües.
  • La Ofrena de flors de la Verge dels Desamparats en falles.
  • L’exposició de les roques o carros que formen part de la processó del Corpus Christi



LES TRES PORTES DE LA CATEDRAL

En la catedral de València trobem tres portes:

1. PORTA DELS APOSTOLS.

Aquesta porta la nombrem així per la peculiaritat de les dotze estàtues dels apòstols que conté la paret de l’entrada. 
  • Aquesta porta és d’estil gòtic francés i contrasta amb la porta romànica de l’Almoina que explicarem posteriorment. La seva construcció no es sap per qui fou realitzada, però si que es sap que treballà Nicolàs de Ancona en 1303 i fou acabada en 1354. 
  • Fora qui fóra el constructor, no va utilitzar la pedra del país, i va emplear un altre tipus de pedra per construir-la i açò suposa varies reparacions.
  • En 1960 fou completament restaurada i les figures originals foren canviades per còpies, que foren portades a museus.


2. PORTA DELS FERROS.


Aquesta porta és la porta principal de la Catedral de València, on s’accedeix també al Micalet. 
És la més moderna, iniciada el 1703 per l'escultor i arquitecte alemany Konrad Rudolf. 
Aquesta porta és de notable interés pel seu plantejament encertat i atrevit dins del context hispànic de l'època. Es tracta d'un dels pocs exemples de l'aplicació del barroc arquitectònic italià, a l'estil de Bernini o Borromini. 
La porta té un important capital de teminis arquitectònics, ja que és la primera vegada en la península on es va utilitzar formes corves ondulades, és a dir, concaves per a una construcció d’aquest tipus. Aquesta construcció té una fort inspiració en la façana de l’esglèsia Romana “San Carlo alle quattro fontane” disenyada per l’arquitecte “Francesco Borromini” a meitat del segle XVII.


3. PORTA DE L'ALMOINA

També anomenada, porta de les limosnes. 
És estil romànic amb 14 caps representat als primers pobladors que arribaren a València, quan fou conquistada per els musulmans en el segle XIII. 
Es aquesta porta on s’accedeix al Micalet. 
Es va construir al començar l’obra de la catedral l’any 1262 en estil romànic característic de les altes terres d’Aragó i Catalunya.
En la cornisa es veuen 6 matrimonis, personatges de l’època de la repoblació cristiana després de la conquesta al Regne de València als musulmans per el Rei Jaume I en 1238.


Celia, Silvia, Aitana

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCERT ROSALÍA

El passat día 7 de Desembre vaig tindre el plaer d'assistir al concert de l'artista del moment, Rosalía. En aquest concert, l'artista va apareixer prou emocionada perque actuava al Palau Sant Jordi, a Barcelona i Rosalia es Catalana.  Vaig gaudir molt de la seua música ja que m'agrada molt com combina diferents estils de música.  Va cantar totes les cançons de EL MAL QUERER i algunes com colaboracions que te en diferents artistes.  Aquesta canço que adjunte es es una de les meues favorites, Rosalia compta en el seu CD totes les fases per les que passa una relació tóxica. Rosalía es un clar exemple d'empoderament de la dona.  La cançó del video es: A NINGÚN HOMBRE  Silvia A

CENTRE JOVE XIRIVELLA

El passat dimarts, vam visitar també el CENTRE JOVE de Xirivella. Es un centre de l'ajuntament de Xirivella, on treballen per als joves del poble. Aquest centre surgeix de la necessitat de la gent jove de tindre un espai on reunir-se amb els amics i on fomentar l'activitat i participació juvenil. Es un centre molt gran, on tenen una sala d'informàtica, on tenen ordinadors a la disposició de qualsevol, una sala de reunions, els despatxos dels professionals, una sala on la gent pot anar a ballar i assajar i un saló d'actes o sala multiusos on es fan exposicions i concerts.  La veritat que el centre es prou gran, i també compta amb un pati exterior. Desde aquest centre, es realitzen moltes propostes i activitats com per exemple: JOOP: Desde aques centre, conjuntament amb l'IVAJ es treballa amb joves que es troben en una situació educativa crítica, o que ja el nostre sistema educatiu els ha llançat fora, i en el centre treballen l'hàbit de madrugar, fer cos

LES BIBLIOTEQUES

El dia 26 de febrer Maria, una companya de pràctiques ens va fer una exposició sobre les biblioteques i sobre el paper de l'animador socioculturar en elles. La sessió va començar en una dinàmica de presentació, ja que havia portat a una xica que és TASOCT i que actualment estava treballant en una biblioteca, la dinàmica consistia en que cada persona havia de dir el seu nom, el seu llibre preferit i havia d'explicar-lo. Després d'aquesta dinàmica ens va dir que ens agruparem en grups de tres persones i que imatginarem la nostra pròpia biblioteca, ens va deixar uns minuts i després una de cada membre del grup la va explicar a tota la classe. A questa dinàmica la ve fer per a explicar com s'orgintizaven la matjoria de les biblioteques, ja que depén del municipi i de la seua grandària. ESPAIS QUE PODEM TROBAR EN UNA BIBLIOTECA Espai d'administració: Taula d'atenció al públic per a demanar informació, procedir al prèstec, devolucions... Espai de rec