Ir al contenido principal

DOS ENFOCAMENTS DE LA CULTURA

NOU ENFOCAMENT: EL MODEL EXTRACULTURAL



La crisi econòmica de la segona meitat dels anys 70 provocà la reducció general de la despesa pública. També ho propicià l'aparició del neoliberalisme com a filosofia políticoeconòmica. Al sector de la cultura aquesta reducció va ser més dràstica, ja que la cultura apareix com quelcom superflu, innecessari. 

Com es pot justificar la política cultural en aquesta situació?
Convertint la cultura i les activitats culturals en una mercadería que por generar beneficios i dinamitzar l'economía. 
Aquest model justifica la política cultural des del punt de vista de l'economia. 

Les activitats culturals: 
- Important generador d'activitat econòmica
- Generen llocs de treball i beneficis

La indústria cultural pot ser un motor de l'economia, però mai serà sols una mercaderia.

Apareix la gestió cultural, encara que aparentment no tinga càrrega ideològica genera un discurs en el que es dona importància als aspectes tècnics sobre els ideològics o ètics. 

Ja que les activitats culturals son fonamentalment mercaderies, s'aprofundeix molt en el màrqueting cultural, ja que es parla de fidelitzar públics, de com millorar la comunicació i la difusió cultural, de com generar marca. 

Això genera dues qüestions:
- El contigut de la cultura queda fora del debat
- Les activitats culturals no comercials queden també fora del debat sobre política cultural
El paper de l'administració pública és, el de crear unes condicions favorables per a l'activitat cultural i subvencionar o contractar aquelles manifestacions culturals que tindran públic, i així es generar activitat econòmica i llocs de treball. 

Dins d'aquest marc hi ha postures diverses: 
- Postura neoliberal pura: defèn la reducció encara major del paper i l'acció de les administracions i qui des de les posicions més d'esquerra defèn la necessitat de la seda intervenció. 

Encara que aquest és el marc teòric en el que ens movem hi ha moltes actuacions de les administracions conservadores que limiten la llibertat de creació a través de la censura en cobreta o directamente des de la repressió. 

ÚLTIM ENFOCAMENT: CULTURA COM A EINA DE COHESIÓ SOCIAL

En els primer anys del segle XXI, hagué interessants reflexions que reclamaven el paper de la cultura com a ferramenta com a cohesió i la integració social. 

La creixent globalizació, els moviments migratoris han convertit a Europa en un espai multicultural. Però també la brutal crisi del capitalisme que hem patit i les mesures de desmantellament de l'estat del benestar han generat una important fractura social. 

Moltes persones reclamen la necessitat de desenvolupar polítiques que potencien la cohesió social, i que aquestes es proposen com una ferramenta necessaria per tal de cohesionar la societat. 

Per a que la cultura siga un factor de cohesión social ha de partir de la participació de la ciutadanía. Sense cap subte afavoreix molt més la cohesió social participar en un grup de teatro aficionat que assistir com espectador a una obra de teatre. Aquest és el model que siempre ha defès l'animació sociocultural. 

El nostre objectiu final és desenvolupar la capacitat creativa i crítica de totes les persones.  

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCERT ROSALÍA

El passat día 7 de Desembre vaig tindre el plaer d'assistir al concert de l'artista del moment, Rosalía. En aquest concert, l'artista va apareixer prou emocionada perque actuava al Palau Sant Jordi, a Barcelona i Rosalia es Catalana.  Vaig gaudir molt de la seua música ja que m'agrada molt com combina diferents estils de música.  Va cantar totes les cançons de EL MAL QUERER i algunes com colaboracions que te en diferents artistes.  Aquesta canço que adjunte es es una de les meues favorites, Rosalia compta en el seu CD totes les fases per les que passa una relació tóxica. Rosalía es un clar exemple d'empoderament de la dona.  La cançó del video es: A NINGÚN HOMBRE  Silvia A

CENTRE JOVE XIRIVELLA

El passat dimarts, vam visitar també el CENTRE JOVE de Xirivella. Es un centre de l'ajuntament de Xirivella, on treballen per als joves del poble. Aquest centre surgeix de la necessitat de la gent jove de tindre un espai on reunir-se amb els amics i on fomentar l'activitat i participació juvenil. Es un centre molt gran, on tenen una sala d'informàtica, on tenen ordinadors a la disposició de qualsevol, una sala de reunions, els despatxos dels professionals, una sala on la gent pot anar a ballar i assajar i un saló d'actes o sala multiusos on es fan exposicions i concerts.  La veritat que el centre es prou gran, i també compta amb un pati exterior. Desde aquest centre, es realitzen moltes propostes i activitats com per exemple: JOOP: Desde aques centre, conjuntament amb l'IVAJ es treballa amb joves que es troben en una situació educativa crítica, o que ja el nostre sistema educatiu els ha llançat fora, i en el centre treballen l'hàbit de madrugar, fer cos

LES BIBLIOTEQUES

El dia 26 de febrer Maria, una companya de pràctiques ens va fer una exposició sobre les biblioteques i sobre el paper de l'animador socioculturar en elles. La sessió va començar en una dinàmica de presentació, ja que havia portat a una xica que és TASOCT i que actualment estava treballant en una biblioteca, la dinàmica consistia en que cada persona havia de dir el seu nom, el seu llibre preferit i havia d'explicar-lo. Després d'aquesta dinàmica ens va dir que ens agruparem en grups de tres persones i que imatginarem la nostra pròpia biblioteca, ens va deixar uns minuts i després una de cada membre del grup la va explicar a tota la classe. A questa dinàmica la ve fer per a explicar com s'orgintizaven la matjoria de les biblioteques, ja que depén del municipi i de la seua grandària. ESPAIS QUE PODEM TROBAR EN UNA BIBLIOTECA Espai d'administració: Taula d'atenció al públic per a demanar informació, procedir al prèstec, devolucions... Espai de rec