Ir al contenido principal

GLOBALITZACIÓ

Conjunt de processos que han transformat la manera de viure dels éssers humans al planeta.

  1. Millora de les comunicacions 
  2. Millora del transport 
a) A nivell cultural, la globalització ens ha propiciat un coneixement molt major d'altres cultures. Mai l'ésser humà havia viatjat tant i mai havia pogut veure ni conèixer les formes de vida d'altres sers del planeta. Aques coneixement és molt estereotipat i superficial i no sol respondre a la realitat viscuda per les persones que viuen en aquell territori. Moltes vegades el habitants d'un territori intenten mostrar-se o ser com allò que esperen els i les turistes d'ells. 

b) Ha generat un mercat de productes culturals a nivell mundial. Per exemple, les grans empreses musicals i audiovisuals venen els seus productes arreu tot el món.


c) Aquesta mundialització ha afavorit l'extensió dels patrons culturals del països que dominen el mercat a la resta del món. 


d) Aquests productes culturals no són neutres, responen a uns interessos i a una manera d'entendre les relacions humanes propi dels estatas i les multinacionals que controlen el món. 


e) Mitjans de comunicació dominats per les multinacionals, configuren la cultura del demà: temes, normes, valors, visió de la vida, l'agenda cultural, la seua visió dels conflictes, qui són els bons i el dolents en aquest món.


f) La indústria de la informació i les comunicacions es clau i es troba molt concentrada. 


g) Als països hegemònics occidentals s'ha estés l'idea que la diferencia cultural és generadora de conflictes. Guerra de cultures, enfrontant als països desenvolupats, moderns, oberts, a uns països pobres, tancats, endarrerits...


h) La possibilitat de que una cultura estiga present en la configuració cultural global, a l'espai comú de creació i difusió, depèn cada vegada més dels mitjans financiers disponibles. Lo cual perjudica a la majoria de les cultures del món.







ELS DRETS CULTURALS

Fa anys, la UNESCO, (Organització de les Nacions Unides), treballa als ámbits de l'educació, la cultura i la ciència, ha tingut una important preocupació per garantir els drets de les cultures i  lluitar per la pervivència de le diversitat cultural. 
La Declaració Universal de la UNESCO sobre la Diversidad Cultural va ser aprovada per la UNESCO en el curs de la conferència de 31 de Novembre del 2001.

S'entén la diversitat cultural com un patrimoni comú de la humanitat. ''AQUESTA DIVERSITAT S'ENCARNA EN L'ORIGINALITAT I LA PLURARITAT DE LES IDENTITATS QUE CARACTERITZEN ELS GRUPS I LES SOCIETATS.
L'UNESCO assumeix aquesta necessitat, aquest repte de garantir la diversidad cultural al món, front a una realista globalitzada que posa més en perill la pervivència d'aquesta diversitat. 
És realment devastadora per a les cultures amb menys potencial económic darrere.
Internet es configura com un espiar en molts casos de resistencia, on també hi ha un important control de les grans companyies. Moltes llengües minoritzades hi son presents. La Viquipèdia l'any 2010 tenia articles amb 269 llengües diferents.
La resistencia de les cultures més minoritzades, amenaçades o amb la sensació de ser menystingudes ésun fet molt positiu que permet la preservasió d'aquestes.

Quan una cultura es veu amenaçada hi ha perill que des de posicions conservadores s'intente convèncer a la població que l'única manera de ser preservada siga tancar-se sobre si mateixa i aïllar-se de qualsevol influencia exterior. Això dona lloc al creixement de posicions integristes religioses o al creixement de moviments d'extrema dreta.

CULTURES EN CONTACTE EN UN MATEIX TERRITORI

També la globalització ha tingut un efecte molt important en les migracions. El fet és que cada vegada més vivim en societats en què conviuen persones que han estat socialitzades en cultures diferents, per tant aquesta realitat de convivència de persones amb diferents trets culturals provoca diferents fenòmens i pot ser abordada des de diferents plantejaments.

  • Multiculturalitat: Situació de fet que es dona en indrets on conviuen diferents cultures però amb molt poca relació entre elles. 
  • Multiculturalisme: Defèn l'acceptació de les diferents cultures. Riquesa que cal preservar. (Actitut)
  • Interculturalitat: Interacció entre diferents cultures que comparteixen un mateix territori. Designa el fet que les diverses cultures s'interpenetren i comparteixen valors. (Entre les diferents cultures hi ha relació)
  • Interculturalisme: Posició filosòfica o política front a la multiculturalitat que promou els drets individuals per a totes les persones. Les persones tenen dret a mantenir les seues arrels i les seues diferències culturals i religioses però es promou el diàleg entre les cultures i la lliure expressió pública d'aquestes. (Actitut) Tenen drets però es relacionen.


Silvia A, Aitana, Celia 1º TASCOT

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCERT ROSALÍA

El passat día 7 de Desembre vaig tindre el plaer d'assistir al concert de l'artista del moment, Rosalía. En aquest concert, l'artista va apareixer prou emocionada perque actuava al Palau Sant Jordi, a Barcelona i Rosalia es Catalana.  Vaig gaudir molt de la seua música ja que m'agrada molt com combina diferents estils de música.  Va cantar totes les cançons de EL MAL QUERER i algunes com colaboracions que te en diferents artistes.  Aquesta canço que adjunte es es una de les meues favorites, Rosalia compta en el seu CD totes les fases per les que passa una relació tóxica. Rosalía es un clar exemple d'empoderament de la dona.  La cançó del video es: A NINGÚN HOMBRE  Silvia A

CENTRE JOVE XIRIVELLA

El passat dimarts, vam visitar també el CENTRE JOVE de Xirivella. Es un centre de l'ajuntament de Xirivella, on treballen per als joves del poble. Aquest centre surgeix de la necessitat de la gent jove de tindre un espai on reunir-se amb els amics i on fomentar l'activitat i participació juvenil. Es un centre molt gran, on tenen una sala d'informàtica, on tenen ordinadors a la disposició de qualsevol, una sala de reunions, els despatxos dels professionals, una sala on la gent pot anar a ballar i assajar i un saló d'actes o sala multiusos on es fan exposicions i concerts.  La veritat que el centre es prou gran, i també compta amb un pati exterior. Desde aquest centre, es realitzen moltes propostes i activitats com per exemple: JOOP: Desde aques centre, conjuntament amb l'IVAJ es treballa amb joves que es troben en una situació educativa crítica, o que ja el nostre sistema educatiu els ha llançat fora, i en el centre treballen l'hàbit de madrugar, fer cos

LES BIBLIOTEQUES

El dia 26 de febrer Maria, una companya de pràctiques ens va fer una exposició sobre les biblioteques i sobre el paper de l'animador socioculturar en elles. La sessió va començar en una dinàmica de presentació, ja que havia portat a una xica que és TASOCT i que actualment estava treballant en una biblioteca, la dinàmica consistia en que cada persona havia de dir el seu nom, el seu llibre preferit i havia d'explicar-lo. Després d'aquesta dinàmica ens va dir que ens agruparem en grups de tres persones i que imatginarem la nostra pròpia biblioteca, ens va deixar uns minuts i després una de cada membre del grup la va explicar a tota la classe. A questa dinàmica la ve fer per a explicar com s'orgintizaven la matjoria de les biblioteques, ja que depén del municipi i de la seua grandària. ESPAIS QUE PODEM TROBAR EN UNA BIBLIOTECA Espai d'administració: Taula d'atenció al públic per a demanar informació, procedir al prèstec, devolucions... Espai de rec