Ir al contenido principal

EL PATRIMONI

El patrimoni cultural és un conjunt de béns que la societat ha decidit conservar per a les generaciones que ens esperen en un futur. 
Principalment era entès com un conjunt de béns materials, que s'anomenava "patrimoni històric-artístic". Hui en dia, també s'inclouen coses inmaterials dins del patrimoni, com festes, gastronomia, cultura popular, folklore, etc, és a dir, les diferente col·lectivitats humanes de relacionar-se amb el medi. 

L'evolució del patrimoni es por observar en la denominació de les lleis, ja que la "Ley 16/1985, de 25 de Junio, del Patrimonio Histórico Español" parlava de PATRIMONI HISTÒRIC; també trobem la "Llei 4/1998, d'11 de Juny, de la Generalitat Valenciana" que aquesta parlava de PATRIMONI CULTURAL.

La UNESCO ha influït en el patrimoni de manera important i àmplia. L'INFORME MUNDIAL DE LA CULTURA afirmava que l'humanitat haurà d'ampliar el ser concepto de patrimoni cultural per tal d'afegir-hi monuments cèlebres; i que la UNESCO i els seus nombrosos associats han d'investigar per preservar les llengües, els costums, les arts i els sabers de les comunitats.



LA LLISTA DE PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO.

La UNESCO en novembre de 1972, va inagurar una Llista anomenada CONVENCIÓ DEL PATRIMONI MUNDIAL on l'objectiu és trobar la identificación per part de la comunitat internacional béns culturals i natural d'extraordinar valor universal. 
La designació d'aquesta llista obliga al país que l'acull a protegir-ho bé. I si per varies coses, com per exemple, una guerra, contaminación o manca de Fons, aquesta llista deteriora els països signataris han de col·laborar en les campantes d'emergència per la seua organizació.
El programa de Patrimoni Mundial, ha impedit la construcción d'una carretera prop de les pirámides de l'Egipte, però en canvi els fons, aportats per la Convenció han permés comprar terres, contratar guardaboscos i restaurar temples. La iniciativa del Patrimoni Mundial s'ha convertir en un factor decisiu en la protecció del llocs más especial del món. 

Els pasos que han signatarios la Convenció del Patrimoni Mundial poden presentar propostes, les quals han d'incloure un pla de gestión i proteccionismos del lloc que proposten. El Comité del Patrimoni Mundial cada any tria els béns que han d'haver en la llista, i han de ser béns naturales, cultuals o mixtes. En l'and 2016 hi havien 1052 indrets en la UNESCO, 814 cultuals; 203 natural; i 35 mixtes. 

La UNESCO era conscient del peral que representava la llista, ja que s'inclinaba a favor de categories tradicional de la historia de l'art clàssic, i això feia que es centrara en monuments importants dels països més desenvolupats i no en les regions sense patrimoni monumental però si en assentaments humans i ecosistemes tradicionals. Tenint en compte que el patrimoni pot suposar un factor de desenvolupament a través del turisme, la UNESCO l'any 2003 promurgués la Convenció de Patrimoni Cultural Immaterial, signada per 174 països i estos generaren la Llista d'elemento del Patrimoni Cultural Immaterial. En 2016 hi havien 426 pràctiques i expressions del Patrimoni Cultural Immaterial. 
Malgrat la seua fragilitat, el patrimoni cultural immaterial és un important factor del manteniment de la diversitat cultural enfront de la creixen globalització.


Celia, Silvia y Aitana.

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCERT ROSALÍA

El passat día 7 de Desembre vaig tindre el plaer d'assistir al concert de l'artista del moment, Rosalía. En aquest concert, l'artista va apareixer prou emocionada perque actuava al Palau Sant Jordi, a Barcelona i Rosalia es Catalana.  Vaig gaudir molt de la seua música ja que m'agrada molt com combina diferents estils de música.  Va cantar totes les cançons de EL MAL QUERER i algunes com colaboracions que te en diferents artistes.  Aquesta canço que adjunte es es una de les meues favorites, Rosalia compta en el seu CD totes les fases per les que passa una relació tóxica. Rosalía es un clar exemple d'empoderament de la dona.  La cançó del video es: A NINGÚN HOMBRE  Silvia A

CENTRE JOVE XIRIVELLA

El passat dimarts, vam visitar també el CENTRE JOVE de Xirivella. Es un centre de l'ajuntament de Xirivella, on treballen per als joves del poble. Aquest centre surgeix de la necessitat de la gent jove de tindre un espai on reunir-se amb els amics i on fomentar l'activitat i participació juvenil. Es un centre molt gran, on tenen una sala d'informàtica, on tenen ordinadors a la disposició de qualsevol, una sala de reunions, els despatxos dels professionals, una sala on la gent pot anar a ballar i assajar i un saló d'actes o sala multiusos on es fan exposicions i concerts.  La veritat que el centre es prou gran, i també compta amb un pati exterior. Desde aquest centre, es realitzen moltes propostes i activitats com per exemple: JOOP: Desde aques centre, conjuntament amb l'IVAJ es treballa amb joves que es troben en una situació educativa crítica, o que ja el nostre sistema educatiu els ha llançat fora, i en el centre treballen l'hàbit de madrugar, fer cos

LES BIBLIOTEQUES

El dia 26 de febrer Maria, una companya de pràctiques ens va fer una exposició sobre les biblioteques i sobre el paper de l'animador socioculturar en elles. La sessió va començar en una dinàmica de presentació, ja que havia portat a una xica que és TASOCT i que actualment estava treballant en una biblioteca, la dinàmica consistia en que cada persona havia de dir el seu nom, el seu llibre preferit i havia d'explicar-lo. Després d'aquesta dinàmica ens va dir que ens agruparem en grups de tres persones i que imatginarem la nostra pròpia biblioteca, ens va deixar uns minuts i després una de cada membre del grup la va explicar a tota la classe. A questa dinàmica la ve fer per a explicar com s'orgintizaven la matjoria de les biblioteques, ja que depén del municipi i de la seua grandària. ESPAIS QUE PODEM TROBAR EN UNA BIBLIOTECA Espai d'administració: Taula d'atenció al públic per a demanar informació, procedir al prèstec, devolucions... Espai de rec