Ir al contenido principal

ELS EQUIPAMENTS

A través dels equipaments canalitzem una part molt important de l'acció municipal en l'àrea de cultura, ja que la seua existència cindiciona en el projecte cultural d'un ajuntament.

Un equipament és un edifici d'ús comunitari, que està orientat a la prestació de certs serveis i a la realització de certes activitats. La seua ubicació és important perquè estructura l'estructura i generea fluixos de moviment de persones, ja que són espais d'interrelació i comunicació ciutadana, la seua ubicació ha de ser equilibrada, i evitar que tots ells es concentren al centre del municipi.
Els equipaments són un suport físic per a la realització de projectes, i a més, augmenten l'oferta i de manera indirecta també augmenten la demanda d'activitats.

MODEL IDEAL D'EQUIPAMENT
López de Aguileta senyala aquestes característiques:

  • Bona ubicació (que estiga ben comunitat i siga fàcil de reconeixer i accedir)
  • Funcionalitat (ha d'estar d'issenyat d'acord al seu ús)
  • Accessibilitat física (ha d'estar ben senyalitzat, amb fàcil acces i sense barreres arquitectòniques)
  • Accessibilitat psicosocial (no ha de generar barreres psicològiques)
  • Polivalència
  • Flexibilitat
  • Quialitat constructiva i bones dotacions
EL seu funcionament hauria de contemplar la qualitat del servei, la rendibilitat social, la competitivitat i uns mecanismes per a que la ciutadania participe.


TIPOLOGIA D'EQUIPAMENTS
·CARÀCTER POLIVALENT

  • Difusió: Casa de Cultura
  • Participació: Centre sociocultural, centre cívic...
  • Creació: Fàbrica Cultural
  • Creació de sinèrgies: Parc d'Industries Culturals
  • Educació i participació: Universitats Popular
Aquestes denominacions a vegades son diferents o relatives i corresponen a projectes amb carcterístiques semblants o iguals.


·CARÀCTER SECTORIAL

  • Teatre, Auditori, Rockòdrom, Biblioteca...


MODELS DE GESTIÓ DELS EQUIPAMENTS PÚBLICS

  1. Dirècta: Gestionat per personal de l'ajuntament (funcionari o contractat laboral)
  2. Privada: Gestionat per una empresa, associació o una fundació que assumeix la gestió a través d'un concurs.      
          ¿Qui dissenya la política cultural municipal? Hi ha un aspecte decisiu i és el plec de condicions que estableix l'administració per a l'adjudicació per tal de gestionar l'equipament.
 
    3. Cogestió: Gestió mixta entre una entitat veïnal i l'ajuntament. A través d'un conveni temporal amb obligacions i responsabilitats ben definides. Normalment hi ha un òrgan mixt en què participen l'ajuntament i l'entitat.
    4.Cívica, ciutadana o comunitària: L'equipament és gestionat per una entitat comunitària que és reconeguda per la comunitat com a legitimada per a la gestió de l'espai.

La Xarxa d'Espais Comunitaris identifica una sèrie de pràctiques que defineixen la gestió comunitària:

  1. Arrelament al territori: orientació al barri, treball en xarxa i implantació al barri.
  2. Impacte i retorn social: concienciació, apoderament, foment de l'associacionisme...
  3. Democràcia i participació: participació, espais decisió/democràcia interna...
  4. Cura de les persones, processos i de l'entorn: equitat de gènere, cohesió social, dignitat laboral...
Silvia A., Celia i Aitama


Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCERT ROSALÍA

El passat día 7 de Desembre vaig tindre el plaer d'assistir al concert de l'artista del moment, Rosalía. En aquest concert, l'artista va apareixer prou emocionada perque actuava al Palau Sant Jordi, a Barcelona i Rosalia es Catalana.  Vaig gaudir molt de la seua música ja que m'agrada molt com combina diferents estils de música.  Va cantar totes les cançons de EL MAL QUERER i algunes com colaboracions que te en diferents artistes.  Aquesta canço que adjunte es es una de les meues favorites, Rosalia compta en el seu CD totes les fases per les que passa una relació tóxica. Rosalía es un clar exemple d'empoderament de la dona.  La cançó del video es: A NINGÚN HOMBRE  Silvia A

CENTRE JOVE XIRIVELLA

El passat dimarts, vam visitar també el CENTRE JOVE de Xirivella. Es un centre de l'ajuntament de Xirivella, on treballen per als joves del poble. Aquest centre surgeix de la necessitat de la gent jove de tindre un espai on reunir-se amb els amics i on fomentar l'activitat i participació juvenil. Es un centre molt gran, on tenen una sala d'informàtica, on tenen ordinadors a la disposició de qualsevol, una sala de reunions, els despatxos dels professionals, una sala on la gent pot anar a ballar i assajar i un saló d'actes o sala multiusos on es fan exposicions i concerts.  La veritat que el centre es prou gran, i també compta amb un pati exterior. Desde aquest centre, es realitzen moltes propostes i activitats com per exemple: JOOP: Desde aques centre, conjuntament amb l'IVAJ es treballa amb joves que es troben en una situació educativa crítica, o que ja el nostre sistema educatiu els ha llançat fora, i en el centre treballen l'hàbit de madrugar, fer cos

LES BIBLIOTEQUES

El dia 26 de febrer Maria, una companya de pràctiques ens va fer una exposició sobre les biblioteques i sobre el paper de l'animador socioculturar en elles. La sessió va començar en una dinàmica de presentació, ja que havia portat a una xica que és TASOCT i que actualment estava treballant en una biblioteca, la dinàmica consistia en que cada persona havia de dir el seu nom, el seu llibre preferit i havia d'explicar-lo. Després d'aquesta dinàmica ens va dir que ens agruparem en grups de tres persones i que imatginarem la nostra pròpia biblioteca, ens va deixar uns minuts i després una de cada membre del grup la va explicar a tota la classe. A questa dinàmica la ve fer per a explicar com s'orgintizaven la matjoria de les biblioteques, ja que depén del municipi i de la seua grandària. ESPAIS QUE PODEM TROBAR EN UNA BIBLIOTECA Espai d'administració: Taula d'atenció al públic per a demanar informació, procedir al prèstec, devolucions... Espai de rec