Ir al contenido principal

ARRELS SIMFÒNIQUES - SLM Benissa

Aquest concert, és un concert que vam realitzar l'any passat en Maig, i va ser de tant agrado, que l'hem repetit aquest divendres 17 de Gener. 
Aquest concert, es anomenat així, perquè les arrels, és tot allò que t'uneix al poble, a la teua gent, al teu lloc on t'has criat, a les teues costums, etc. Però també, a la música del lloc de procedencia. La música espanyola està dividida en 4 tipus: al nord trobem l'asturiana; al centre, la jota; al sud, el flamenc; i a l'est, el cant d'estil, propi del nostre territori. Al principi naixen cadascun en la seua terra i són interpretats per la seua gent.

El cant d'estil, és el que agrupa les albades i el cant d'estil, és un conjunt de cants d'arrels tradicionals del País Valencià. El cant popular va lligat al poble, al camp, on la gent desenvolupa una forma d'expressió popular concreta del lloc on és. 
La diferencia entre el cant d'estil i les albaes, és la forma de composición i el context històric. La particularitat que engloba als dos gèneres, sota el non de cant valencià, és la interpretació vocal. 
La missió d'aquests cants, en un país que treballava l'agricultura i la ramaderia de forma primitiva fins al segle XX, era la de crear una espècie de mantra que fes més afable les llargues jornadas de treball. 

Cap l'any 2000, la música tradicional arriba molt perjudicada de la transmitió oral. Malgrat tot açò, les rondalles i els grups folklòrics mantenen aquesta música, que perd importància, fins a l'apareció de la nova música valenciana, amb grups com Al Tall, Bajoqueta Rock o Obrint Pas, que barregen el rock i la música moderna amb la popular. 

Aleshores, nosaltres, la banda de Benissa, va voler fer un concert, commemorant la música tradicional valenciana, tocant:
  • Lo cant del valencià, de Pedro Sosa, un pasdoble composat en 1914
  • Rapsòdia valenciana, de Manuel Penella, composada en 1919.
  • L'havanera de Mareny, una cançó popular.
  • Quart diumenge d'abril, una estrena del pasdoble d'un compositor de Benissa en 2019. 
  • Pepe el rompe, una rapsòdia masera de Ramon Garcia i Soler, compasada en 2004. 
  • La granaïna del tio palero, una cançó popular.
  • Aljama, una obra de dolçaina i banda simfònica, creada per el mestre Ferrer Ferran en 1999, en honor a Algemesí. 
  • Muixerangues al cel, rapsòdia simfònica creada en 2012 per el mestre Juan Carlos Sempere.

Aquestes obres, són totes tradicionals valencianes, i no hoguera segut possible fer un concert en commemoració a la tradició musical valenciana, sense l'ajuda de la Colla de Xirimiters, La Muixeranga de la Marina Baixa, i l'Esbart Dansaire, que van colaborar en el nostre concert per a que tot ixquera perfecte. 



Celia Garcia, Silvia Andani, Aitana Llobell 

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCERT ROSALÍA

El passat día 7 de Desembre vaig tindre el plaer d'assistir al concert de l'artista del moment, Rosalía. En aquest concert, l'artista va apareixer prou emocionada perque actuava al Palau Sant Jordi, a Barcelona i Rosalia es Catalana.  Vaig gaudir molt de la seua música ja que m'agrada molt com combina diferents estils de música.  Va cantar totes les cançons de EL MAL QUERER i algunes com colaboracions que te en diferents artistes.  Aquesta canço que adjunte es es una de les meues favorites, Rosalia compta en el seu CD totes les fases per les que passa una relació tóxica. Rosalía es un clar exemple d'empoderament de la dona.  La cançó del video es: A NINGÚN HOMBRE  Silvia A

CENTRE JOVE XIRIVELLA

El passat dimarts, vam visitar també el CENTRE JOVE de Xirivella. Es un centre de l'ajuntament de Xirivella, on treballen per als joves del poble. Aquest centre surgeix de la necessitat de la gent jove de tindre un espai on reunir-se amb els amics i on fomentar l'activitat i participació juvenil. Es un centre molt gran, on tenen una sala d'informàtica, on tenen ordinadors a la disposició de qualsevol, una sala de reunions, els despatxos dels professionals, una sala on la gent pot anar a ballar i assajar i un saló d'actes o sala multiusos on es fan exposicions i concerts.  La veritat que el centre es prou gran, i també compta amb un pati exterior. Desde aquest centre, es realitzen moltes propostes i activitats com per exemple: JOOP: Desde aques centre, conjuntament amb l'IVAJ es treballa amb joves que es troben en una situació educativa crítica, o que ja el nostre sistema educatiu els ha llançat fora, i en el centre treballen l'hàbit de madrugar, fer cos

LES BIBLIOTEQUES

El dia 26 de febrer Maria, una companya de pràctiques ens va fer una exposició sobre les biblioteques i sobre el paper de l'animador socioculturar en elles. La sessió va començar en una dinàmica de presentació, ja que havia portat a una xica que és TASOCT i que actualment estava treballant en una biblioteca, la dinàmica consistia en que cada persona havia de dir el seu nom, el seu llibre preferit i havia d'explicar-lo. Després d'aquesta dinàmica ens va dir que ens agruparem en grups de tres persones i que imatginarem la nostra pròpia biblioteca, ens va deixar uns minuts i després una de cada membre del grup la va explicar a tota la classe. A questa dinàmica la ve fer per a explicar com s'orgintizaven la matjoria de les biblioteques, ja que depén del municipi i de la seua grandària. ESPAIS QUE PODEM TROBAR EN UNA BIBLIOTECA Espai d'administració: Taula d'atenció al públic per a demanar informació, procedir al prèstec, devolucions... Espai de rec