Ir al contenido principal

ELS DRETS DE PROPIETAT INTEL·LECTUAL

La propietat intel·lectual és el conjunt de drets que corresponen als autors i a altres titulars de les obres i les prestacions de la seua creació. 
La propietat intel·lectual naix al sègle XVIII a Anglaterra, per els editors de llibres que demanaven el dret a controlar la copia dels llibres. Lo que vol dir, que aquestos drets implicaven que ningú podia imprimir còpies dels llibres que tinguessen copyright.  

A l'estat espanyol, la normativa es situa en la perspectiva europea i reconeix que hi ha dos tipus de drets: 

  • Caràcter moral.
  • Caràcter patrimonial.
Els drets de caràcter moral són irrenunciables i inalienables. Sempre acompanyen a l'artista o l'autor durant tota la seua vida i passen als seus hereus quan l'autor es mor. 
Dins d'aquestos drets trobem el dret a reconeixer l'obra o reconeixer el nom de l'artista i també exigir el respecte a la integritat de l'obra.

Els drets de caràcter patrimonial fan referència als relacionats amb l'explotació de l'obra i a la compensació per còpies. 
Pel que fa a l'explotació de l'obra també es subdivideixen en:

  • Drets exclusius
  • Drets remunarts

Els drets exclusius son aquells que permeten al titular a autoritzar o prohibir l'explotacio de la seua obra, i a exigir d'aquest una retribució a canvi. 
Els drets de remuneració obliguen al pagament d'una quantitat de diners per explotar l'obra. La quantitat es determinarà o bé per la llei, o en defecte per les tarifes de les entitats de gestió.


La propietat intel·lectual es l'encarregada de protegir les creacions originals literàries,artístiques o científiques, expressades de qualsevol manera, ja siga mitjançant llibres, escrits, composicions musicals, obres dramàtiques, coreografíes, audiovisuals, escultures...art de qualsevol tipus.

Un obra està protegida per llei des del moment en que aquesta és creada i no es necessàri estar registrada per a tenir protecció. 
Encara que, les administracions ofereixen un Registre de Propietat Intel·lectual que fa mes fàcil a les persones creadores registrar les seues obres.
D'aquesta manera, proporciona una prova de que els drets inscrits pertanyen al seu titular fins que es demostre el contrari.

Actualment hi ha 8 entitats de gestió autoritzades, la SGAE, CEDRE, VEGAP, DAMA, AIE, AISGE, EGEDA, AGEDI.






Silvia A, Aitana i Celia

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCERT ROSALÍA

El passat día 7 de Desembre vaig tindre el plaer d'assistir al concert de l'artista del moment, Rosalía. En aquest concert, l'artista va apareixer prou emocionada perque actuava al Palau Sant Jordi, a Barcelona i Rosalia es Catalana.  Vaig gaudir molt de la seua música ja que m'agrada molt com combina diferents estils de música.  Va cantar totes les cançons de EL MAL QUERER i algunes com colaboracions que te en diferents artistes.  Aquesta canço que adjunte es es una de les meues favorites, Rosalia compta en el seu CD totes les fases per les que passa una relació tóxica. Rosalía es un clar exemple d'empoderament de la dona.  La cançó del video es: A NINGÚN HOMBRE  Silvia A

CENTRE JOVE XIRIVELLA

El passat dimarts, vam visitar també el CENTRE JOVE de Xirivella. Es un centre de l'ajuntament de Xirivella, on treballen per als joves del poble. Aquest centre surgeix de la necessitat de la gent jove de tindre un espai on reunir-se amb els amics i on fomentar l'activitat i participació juvenil. Es un centre molt gran, on tenen una sala d'informàtica, on tenen ordinadors a la disposició de qualsevol, una sala de reunions, els despatxos dels professionals, una sala on la gent pot anar a ballar i assajar i un saló d'actes o sala multiusos on es fan exposicions i concerts.  La veritat que el centre es prou gran, i també compta amb un pati exterior. Desde aquest centre, es realitzen moltes propostes i activitats com per exemple: JOOP: Desde aques centre, conjuntament amb l'IVAJ es treballa amb joves que es troben en una situació educativa crítica, o que ja el nostre sistema educatiu els ha llançat fora, i en el centre treballen l'hàbit de madrugar, fer cos

LES BIBLIOTEQUES

El dia 26 de febrer Maria, una companya de pràctiques ens va fer una exposició sobre les biblioteques i sobre el paper de l'animador socioculturar en elles. La sessió va començar en una dinàmica de presentació, ja que havia portat a una xica que és TASOCT i que actualment estava treballant en una biblioteca, la dinàmica consistia en que cada persona havia de dir el seu nom, el seu llibre preferit i havia d'explicar-lo. Després d'aquesta dinàmica ens va dir que ens agruparem en grups de tres persones i que imatginarem la nostra pròpia biblioteca, ens va deixar uns minuts i després una de cada membre del grup la va explicar a tota la classe. A questa dinàmica la ve fer per a explicar com s'orgintizaven la matjoria de les biblioteques, ja que depén del municipi i de la seua grandària. ESPAIS QUE PODEM TROBAR EN UNA BIBLIOTECA Espai d'administració: Taula d'atenció al públic per a demanar informació, procedir al prèstec, devolucions... Espai de rec