LA DAMA, EL DOLÇ ÚNIC EN EL QUE ES CEL·LEBRA SANT BLAI EN TEULADA
Aquesta festa es cel·lebra el 3 de febrer en motiu del patró Sant Blai, patró de les enfermetats de la agola i laringólogues. És tradició a Teulada fer un dolç que s'anomena "dama" i està associat a aquesta festivitat, a més aquest dolç és únic d'aquest poble.
Antigament en Teulada com a motiu d'aquesta festivitat es va començar a elaborar aquest dolç, i al dia següent es celebrava una missa en honor al Sant per a beneir la Dama, i amb la finalitat de que en menjar-se-la la persona quedava protegida dels mals de gola, d'ahi la dita: "Sant Blai gloriós ens guarde la tos" o "Sant Blai gloriós ens guarde la tos i li la passe al gos".
Aquesta tradició ha perdurat al llarg dels anys, i actualment moltes famílies guarden la recepta i les elaborenen en les seues cases, si bé és cert, tots els forns locals s'omplen de Damens els dies abans d'aquesta festivitat.
Al llarg dels anys, s'ha incorporat la figura del Damo, i són moltes les famílies, però sobre tot els àvis i les àvies que compren als seus néts i netes el Damo o la Dama.
Els ingredients per a realitzar aquest dolç són:
Antigament en Teulada com a motiu d'aquesta festivitat es va començar a elaborar aquest dolç, i al dia següent es celebrava una missa en honor al Sant per a beneir la Dama, i amb la finalitat de que en menjar-se-la la persona quedava protegida dels mals de gola, d'ahi la dita: "Sant Blai gloriós ens guarde la tos" o "Sant Blai gloriós ens guarde la tos i li la passe al gos".
Aquesta tradició ha perdurat al llarg dels anys, i actualment moltes famílies guarden la recepta i les elaborenen en les seues cases, si bé és cert, tots els forns locals s'omplen de Damens els dies abans d'aquesta festivitat.
Al llarg dels anys, s'ha incorporat la figura del Damo, i són moltes les famílies, però sobre tot els àvis i les àvies que compren als seus néts i netes el Damo o la Dama.
Els ingredients per a realitzar aquest dolç són:
- Farina
- Ous
- Sucre
- Ratlladura de llima
- Canella
- Llevat fresc
- Oli de gira-sol
- Llet
L'elaboració consisteix en :
Mesclem tots els ingredients líquids en un bol, i després afegim la farina, una vegada mesclat afegim el sucre, i deixem que la massa repose fins que aplegue a ser el doble del volum inicial.
Una vegada haja unflat, farem la forma de la dama, i per als ulls utilitzarem grans de cafè.
Esperarem fins que la pasta estiga bona i untarem un ou batut per damunt d'ella, ja untada d'ou la deixarem uns 20-30 minuts a 180 graus al forn.
Quan isca del forn la tornarem a untar d'ou i acabarem de decorar-la com més ens agrade.
Ja acabada de decorar, l'acompanyarem amb una bona tassa de xocolate calent i gaudirem d'ella a la plaça del poble amb amics o la família.
Silvia A, Celia i Aitana
Comentarios
Publicar un comentario