Ir al contenido principal

SANT BLAI EN TEULADA

LA DAMA, EL DOLÇ ÚNIC EN EL QUE ES CEL·LEBRA SANT BLAI EN TEULADA

Aquesta festa es cel·lebra el 3 de febrer en motiu del patró Sant Blai, patró de les enfermetats de la agola i laringólogues. És tradició a Teulada fer un dolç que s'anomena "dama" i està associat a aquesta festivitat, a més aquest dolç és únic d'aquest poble.

Antigament en Teulada com a motiu d'aquesta festivitat es va començar a elaborar aquest dolç, i al dia següent es celebrava una missa en honor al Sant per a beneir la Dama, i amb la finalitat de que en menjar-se-la la persona quedava protegida dels mals de gola, d'ahi la dita: "Sant Blai gloriós ens guarde la tos" o "Sant Blai gloriós ens guarde la tos i li la passe al gos".

Aquesta tradició ha perdurat al llarg dels anys, i actualment moltes famílies guarden la recepta i les elaborenen en les seues cases, si bé és cert, tots els forns locals s'omplen de Damens els dies abans d'aquesta festivitat.

Al llarg dels anys, s'ha incorporat la figura del Damo, i són moltes les famílies, però sobre tot els àvis i les àvies que compren als seus néts i netes el Damo o la Dama.

Els ingredients per a realitzar aquest dolç són:

  • Farina
  • Ous
  • Sucre
  • Ratlladura de llima
  • Canella
  • Llevat fresc
  • Oli de gira-sol
  • Llet
L'elaboració consisteix en :

Mesclem tots els ingredients líquids en un bol, i després afegim la farina, una vegada mesclat afegim el sucre, i deixem que la massa repose fins que aplegue a ser el doble del volum inicial.
Una vegada haja unflat, farem la forma de la dama, i per als ulls utilitzarem grans de cafè.
Esperarem fins que la pasta estiga bona i untarem un ou batut per damunt d'ella, ja untada d'ou la deixarem uns 20-30 minuts a 180 graus al forn.
Quan isca del forn la tornarem a untar d'ou i acabarem de decorar-la com més ens agrade.

Ja acabada de decorar, l'acompanyarem amb una bona tassa de xocolate calent i gaudirem d'ella a la plaça del poble amb amics o la família.


Silvia A, Celia i Aitana


Comentarios

Entradas populares de este blog

CONCERT ROSALÍA

El passat día 7 de Desembre vaig tindre el plaer d'assistir al concert de l'artista del moment, Rosalía. En aquest concert, l'artista va apareixer prou emocionada perque actuava al Palau Sant Jordi, a Barcelona i Rosalia es Catalana.  Vaig gaudir molt de la seua música ja que m'agrada molt com combina diferents estils de música.  Va cantar totes les cançons de EL MAL QUERER i algunes com colaboracions que te en diferents artistes.  Aquesta canço que adjunte es es una de les meues favorites, Rosalia compta en el seu CD totes les fases per les que passa una relació tóxica. Rosalía es un clar exemple d'empoderament de la dona.  La cançó del video es: A NINGÚN HOMBRE  Silvia A

CENTRE JOVE XIRIVELLA

El passat dimarts, vam visitar també el CENTRE JOVE de Xirivella. Es un centre de l'ajuntament de Xirivella, on treballen per als joves del poble. Aquest centre surgeix de la necessitat de la gent jove de tindre un espai on reunir-se amb els amics i on fomentar l'activitat i participació juvenil. Es un centre molt gran, on tenen una sala d'informàtica, on tenen ordinadors a la disposició de qualsevol, una sala de reunions, els despatxos dels professionals, una sala on la gent pot anar a ballar i assajar i un saló d'actes o sala multiusos on es fan exposicions i concerts.  La veritat que el centre es prou gran, i també compta amb un pati exterior. Desde aquest centre, es realitzen moltes propostes i activitats com per exemple: JOOP: Desde aques centre, conjuntament amb l'IVAJ es treballa amb joves que es troben en una situació educativa crítica, o que ja el nostre sistema educatiu els ha llançat fora, i en el centre treballen l'hàbit de madrugar, fer cos

LES BIBLIOTEQUES

El dia 26 de febrer Maria, una companya de pràctiques ens va fer una exposició sobre les biblioteques i sobre el paper de l'animador socioculturar en elles. La sessió va començar en una dinàmica de presentació, ja que havia portat a una xica que és TASOCT i que actualment estava treballant en una biblioteca, la dinàmica consistia en que cada persona havia de dir el seu nom, el seu llibre preferit i havia d'explicar-lo. Després d'aquesta dinàmica ens va dir que ens agruparem en grups de tres persones i que imatginarem la nostra pròpia biblioteca, ens va deixar uns minuts i després una de cada membre del grup la va explicar a tota la classe. A questa dinàmica la ve fer per a explicar com s'orgintizaven la matjoria de les biblioteques, ja que depén del municipi i de la seua grandària. ESPAIS QUE PODEM TROBAR EN UNA BIBLIOTECA Espai d'administració: Taula d'atenció al públic per a demanar informació, procedir al prèstec, devolucions... Espai de rec